News item image

Minnekonsert for hele Drammens Deo

 

Han satte afrikansk språk og kultur på kartet. Han bygde broer og rev ned murer. Og han satte varige spor i hundrevis av barnesinn. Nå hyller og minnes vi hele Drammens Deo Kiligitto.

 

«Om det er noen som burde minne og ære Deo Kiligitto, så er det vel Drammen Sacred. Det han stod for og levde ut, er akkurat det samme som festivalen ønsker å formidle», sier styreleder for Drammen Sacred, Ivar Flaten.

Trommemagikeren

Ideen ble unnfanget sist høst. Da var det 20 år siden den tanzanianske musikeren, trommemagikeren og kulturarbeideren omkom i en tragisk ulykke, bare 45 år gammel.

«Jeg ble lamslått da jeg hørte at Kiligitto var omkommet» sa daværende ordfører i Drammen, Lise Christoffersen.
«Dødsfallet er et stort tap for byen. Han var en stor kulturpersonlighet og betydde mye for byen. Han var viktig for prosjektet «Bygg broer, ikke murer». Han har vært en frontfigur i arbeidet for samarbeid og forståelse. Han appellerte både til voksne, barn og unge, og var antirasist og humørspreder», fremholdt ordføreren.

Fikk slå seg løs

Summen av alle disse tingene gjør at Drammen Sacred har valgt å hedre Kiligitto med en egen minnekonsert.

Kiligitto kom til Drammen på begynnelsen av 80-tallet. Gjennom Matendo kultursenter ble han en egen kraft i byen når det gjaldt  å skape forståelse og integrering. Ikke minst hadde han en egen evne til å skape entusiasme og engasjement blant barn som bokstavelig talt fikk slå seg løs under hans kyndige veiledning.

«Helt fantastisk med en slik konsert», sier Marit Anmarkrud Kiligitto som var gift med Deo. Hun gleder seg stort til begivenheten og tar med seg parets tre voksne sønner og familiene deres til konserten i Strømsø kirke lørdag 18. september.

Til konserten kommer også musikeren Ana Alcaide,

Hun er noe så sjeldent som en spansk virtuos på det høyst svenske instrumentet nyckelharpa.  Alcaide er i tillegg komponist og musikkprodusent. Hun utforsker spansk tradisjonsmusikk og mange omtaler henne som «lyden av Toledo».

I Deos ånd

Festivalen har i tillegg sikret seg  Tabanka Dance. Dette er et aldri så lite skup. Tabanka Dance ble etablert i 2007, og er Norges eneste profesjonelle dansekompani innen afrikansk og karibisk dans, ledet av koreograf, danser og kunstnerisk leder Thomas Talawa Prestø, som forøvrig mottok Viken Fylkes Kulturpris 2020 for sitt fremragende kulturarbeid. Denne kvelden får vi oppleve et utdrag fra deres nyeste forestilling, «Jazz Aint Nothing but Soul», med noen av Tabankas fremste dansere.

Med andre ord helt i Deo Kiligittos ånd

Billetter finner du her..