News item image

«Når vi ser hverandre i øynene, krever det mer av oss»

Maja Lunde kommer. Det gjør også Svein Tindberg, Knut Bry, Marthe Valle, Terje Stykket og mange flere. Velkommen til «Ordet er dekket», årets nye storsatsing fra Drammen Sacred.

 

 

«Dialog mellom enkeltmennesker, religioner, livssyn og kulturer er helt nødvendig for å lære hverandre bedre å kjenne. Man kaster ikke stein på en man kjenner», sier skuespiller Svein Tindberg.

Han er en av mange som har sagt ja til å komme til «Ordet er dekket» under årets festivaluke. Dette er en splitter ny programserie hvor vi setter den gode samtalen i sentrum. Her har vi invitert profilerte personer til å snakke om livets fine, vanskelige og utfordrende spørsmål.

Kan ikke erstattes

«Hele vårt samfunn er så kjapt, så full av lyd og lettvint humor. Den gode samtale trenger stillhet», fortsetter Svein Tindberg.

«Kontakt mellom mennesker, ansikt til ansikt, kan aldri erstattes. Vi leser hverandre på en helt annen måte når vi møter hverandre. Småkommentarer, en fysisk bevegelse, et nikk, lærer oss mer om hverandre enn dager med  digitale teamsmøter», fremholder Tindberg, som ser fram til å komme til Drammensbiblioteket sammen med teaterregissør Kjetil Bang-Hansen og sjefen for Kirkelig Kulturverksted, Erik Hillestad. Temaet er spennende nok: «Må vi bryte oss inn i kirken?»

Sykdom og død

«Ordet er dekket» består av fem ulike møter hvor gjestene gjennom en times samtale får reflektere over og dele av sine erfaringer. Ofte i møte situasjoner og opplevelser som har gitt hverdagen en ny retning. En av dem som kommer er distriktets velkjente forretningsmann og investor Terje Stykket. Han skal delta i samtalen som har fått tittelen «Når sykdom og død rammer». Han kommer sammen med en annen mann fra forretningsverdenen, Jon Buxrud. Livet ble snudd på hodet da Buxruds nære venn og kollega, Kiwi-gründer Per-Erik Burud, brått ble revet bort i en båtulykke. I denne samtalen deltar også leder for Fjell bo- og servicesenter, Hilde Kristin Arnesen. Hun har på nært hold sett hvordan koronapandemien har krevd liv etter liv.

Skapt til å kommunisere

Forfatterne Maja Lunde, Dag Hareide og Tom Schandy kommer for å snakke om «Verden på vippepunktet». Fotballprofilene Rune Marthinsen, Vegard Hansen og Øyvind Larsen skal samtale om idrett, nærmiljø og identitet. Mens den verdenskjente fotografen Knut Bry og artist og låtskriver Marthe Valle vil bidra i en krevende, men også livgivende prat om «Håp og desperasjon i flyktningeleiren Moria»

«Jeg sa ja til å være med på samtalen fordi jeg brenner for solidaritet. Jeg tror det er viktig at jeg bruker mine erfaringer til å formidle situasjonen for mennesker på flukt i Europa. Den fysiske samtalen er viktig, fordi vi mennesker er skapt for å kommunisere med hverandre med mer enn ord. Når vi ser hverandre i øynene, krever det mer av oss», sier Marthe Valle. Etter samtalen går arrangementet direkte over i en konsert med henne hvor det oppfordres til å gi en gave til «Dråpen i havet». Organisasjonen  jobber for å gi mennesker på flukt en bedre hverdag.

Samtalene går gjennom hele festivaluka og blir ledet av NRK-journalist Bjørn Olav Nordahl.

Tid og sted

Lørdag 18.september kl. 14.00: Fotballprofilene Rune Marthinsen, Vegard Hansen og Øyvind Larsen: «Idrett, nærmiljø og identitet»

Søndag 19:september kl. 14.00: Forfatterne Maja Lunde, Dag Hareide og Tom Schandy: «Verden på vippepunktet»

Tirsdag 21.september kl. 18.00: Forretningsmennene Jon Buxrud og Terje Stykket, leder for Fjell bo- og servicesenter, Hilde Kristin Arnesen: «Når sykdom og død rammer»

Onsdag 22.september kl 18.00: Artisten Marthe Valle og fotograf Knut Bry: «Håp og desperasjon i Moria»

Torsdag 23.september kl 18.00: Kulturarbeiderne Svein Tindberg, Erik Hillestad og Kjetil Bang-Hansen: «Må vi bryte oss inn i kirken?»

Programmet på søndag er på Quality Hotel River Station. De andre skjer på hovedscenen på Drammensbiblioteket.