«Deo fortjener dette!»

 

«Dette er fantastisk. Deo fortjener dette», sier kona til den avdøde trommemagikeren om minnekonserten under Drammen Sacred. Nå stiller Marit og familien Kiligitto fulltallig opp i Strømsø kirke og håper drammenserne kommer strømmende.

«Mitt eldste barnebarn ser ofte bilder av babu (bestefar) og sier: Jeg skulle så gjerne ha kjent han». Nå får han kanskje et enda klarere bilde av babu», sier Marit Anmarkrud Kiligitto. Hun blir varm i stemmen når hun prater om ektemannen som døde så alt for tidlig. Ideen om en minnekonsert ble unnfanget sist høst. Da var det 20 år siden den tanzanianske musikeren, trommemagikeren og kulturarbeideren omkom i en tragisk ulykke, bare 45 år gammel.

Besøkte alle skolene i Drammensområdet

«Vi håper at publikum kan få et glimt av Deo slik som han var; varm, karismatisk, stolt av sin kultur.  Vi håper jo også at folk kan få oppleve noe av den entusiasmen de hadde som barn da de lærte sanger og danser av Deo. Det blir selvsagt også fint med internasjonale artister», sier Marit. Og fortsetter: Jeg tror Deo hadde Afrikaprosjektene sine på alle skolene i Drammensområdet , noen steder opptil flere ganger. Jeg treffer ofte lærere, rektorer og voksne folk som den gang var barn, som blir blanke i øynene når de snakker om Deo. Han løfta fram og gav verdi til all slags elever, til alle slags mennesker. Han var ikke så opptatt av perfeksjonisme og prestasjon, men av glede og samhørighet mennesker i mellom.»

Stort engasjement rundt minnekonserten

Og det har ikke manglet på kommetarer i sosiale medier etter at konserten ble annonsert.

«Glemmer aldri Deo og den gleden han spredde, og spesielt at han sørget for at alle ble inkludert. ❤️ Hyggelig å høre at han skal minnes på denne måten», skriver Runa Jelstad Ugstad.

«Minnes Deo som en blid, morsom, en som spredte glede. Husker hvordan vi i barnehagen vår lagde en liten fortelling om dyr. Vi lagde kostymer og hadde det veldig gøy. Ungene gledet seg alltid til Deo skulle komme. Vil aldri glemme Deo.Han gikk bort så alt for tidlig ❤️» forteller Wenche Anita Western.

«Da jeg disputerte i 1993, dukket en trommespillende Deo opp ved avslutningen av doktormiddagen. Han gratulerte meg med dagen, og fikk deretter alle de 100 gjestene med på afrikansk dans i omtrent en time. En fantastisk avslutning på en begivenhetsrik dag. 😀❤️» minnes Anne Spurkland

Fikk pris for å spre glede

 Marit Anmarkrud Kiligitto forteller:
«I have a dream», sa Deo like etter at vi hadde gifta oss , my drums!» Deo var genuint opptatt av å bygge broer mellom ulike folk og kulturer. Dette gjorde han med stor glede og entusiasme. det var ikke for ingenting at han fikk «Gledesprederprisen» av Drammens Tidende. En bestemor med et barnebarn med spesielle behov sa en gang til meg: Hva Deo har betydd for mitt  barnebarn har jeg ikke ord for. En ung mann møtte meg med følgende: Jeg har glemt mye av det jeg lærte på skolen , men sangene og dansene vi lærte av Deo sitter som spikra i meg.»
Oppfordringen fra Marit er tydelig:
«Det vil varme mitt hjerte stort om kirken fylles til Minnekonserten!»

Sted: Strømsø kirke

Tid: Lørdag 18.september kl.20

Billetter: https://www.drammensacred.no/program/hele-drammens-deo