News item image

Verden på vippepunktet

Denne lemuren er i fare. Den er er avhengig av skog, men skogen på Madagaskar brennes og hogges. Slikt skjer også i Norge, og  i resten av verden – med dramatiske konsekvenser. Dette er én av tingene vi skal snakke om når tre profilerte forfattere kommer til Drammen Sacred for å snakke om «verden på vippepunktet».

FNs generalsekretær har allerede trykket på den store alarmknappen og varslet kode rød for kloden vår. Vi kan ikke unngå å ta det inn over oss. Derfor har vi bedt om hjelp til å samtale skikkelig om vår tids største utfordring. Klima- og miljøkrisen. Hjelpen kommer fra forfatterne Maja Lunde, Dag Hareide og Tom Schandy.

En bestselger

Maja Lunde tør være kjente for de fleste. Med klimaromanene sine har hun truffet en nerve i befolkningen.Bøkene hennes er oversatt til 40 språk og har solgt mer enn 2,5 millioner eksemplarer. «Bienes historie» fra 2015 var Lundes første roman for voksne. Hittil er den solgt til 36 land og har vunnet flere priser, deriblant den prestisjetunge Bokhandlerprisen. Den var den mest solgte boken i Tyskland uansett sjanger i 2017. Hennes andre roman, «Blå», ble utgitt i 2017 og er hittil solgt til 20 land. Høsten 2019 kom den tredje romanen i den planlagte Klimakvartetten, «Przewalskis hest», som også ble feiret av både kritikere og lesere.

«Jeg gleder meg til å komme til Drammen Sacred», forteller Maja Lunde.

En ridder og en prisbelønt fotograf

Det gjør også Dag Hareide. Han er forfatter, nødhjelpsarbeider, naturvernforkjemper, dialogarbeider og organisasjonsleder. Vi kjenner ham både fra Naturvernforbundet og Regnskogfondet. I august 2015 ble han utnevnt av Kong Harald til ridder av St. Olavs Orden 1. klasse for ekstraordinært samfunnsengasjement. Nå er han aktuell med boka «Mennesket og teknomaktene» som baserer seg på fire års arbeid hvor han har hatt samtaler med over 200 personer i hele verden.

Tom Schandy er drammenser, bosatt i Vestfossen. Han er biolog, naturfotograf , forlegger og forfatter. Schandy har gitt ut et 30 talls bøker om natur og miljø. I 2009 gikk han til topps i verdens største naturfotokonkurranse, Wildlife Photographer of the Year Award.  Det er han som har tatt bildet av lemuren øverst i saken. Under samtalen «Ordet er dekket» vil du få sjansen til å se mange av Schandys dramatiske bilder av truet natur.

Samtalen blir ledet av NRKs Bjørn Olav Nordahl

Velkommen til Quality Hotel River Station
Søndag 19.september kl.14
Arrangementet er gratis, men det er begrenset plass.
Meld deg på her: https://www.drammensacred.no/program/ordet-er-dekket-5/