News item image

Sterke kvinner, sterke saker

Sykdom, død og elendighet. Eller livsmot, kraft og gnist? Hvordan holder man seg oppreist og kommer seg videre når det verste rammer? Vi byr på sterke historier når Shabana Rehman, Unni Tobiassen Lie og Sunniva Gylver kommer på besøk til «Ordet er dekket»

«Hvordan går det? Det er mange som spør», forteller Shabana Rehman. «Akkurat nå føles livet som å leve med to tidslinjer. Og begge tidslinjene kjennes uvirkelige, men jeg lever like fullt med alle følelser i begge.»

Knivstikkende smerter

Hun fortsetter: «Den ene tidslinjen er å leve på en gård i Høland med katt, kaniner, griser, kalkuner, høner og haner, hunder og en syngende bondekjæreste. Den andre linjen handler om akuttinnleggelser, hjemmesykepleiere som gjør sitt beste og kommer hver natt og gir meg intravenøs væske og næring slik at jeg ikke sulter i hjel. Knivstikkende smerter som kommer som lyn fra klar himmel, blodprøver som viser at jeg må ha blod fra andre mennesker for å i det hele tatt kunne reise meg opp fra sengen.»

Uhelbredelig

19. januar i år fikk Shabana vite at hun hadde uhelbredelig kreft i bukspyttkjertelen. Med spredning. Det var ikke mulig å operere. Og at hun ikke hadde mye tid igjen. Men hun er fortsatt blant oss etter intensiv behandling i Tyskland. Hun kommer til Drammen Sacred med ett budskap: «Jeg vil skape forståelse om hvordan det er å være dødssyk i Norge og fortsatt ha et ønske om å leve.»

Midt i alt som er

Sunniva Gylver er prest i Fagerborg kirke i Oslo, samfunnsdebattant, forfatter, underviser og treningsinstruktør. Da hennes ektemann gjennom mer enn 30 år døde av kreft, ble hun selv en av de sørgende. Nå har hun skrevet en bok. En kjærlighetsbok. Hvordan er det mulig?

«Dette ble like mye en bok om livet, og hvordan vi kan glede oss over det, midt i alt som er», sier Sunniva.

Sykehustabbe.

Barn skal ikke dø før foreldrene. Likevel var det akkurat dette Unni Tobiassen Lie opplevde da sønnen Benjamin gikk bort etter en sykehustabbe på Ringerike sykehus. Hvordan kommer man seg videre da? Og hvilke kamper bør man ta, og hvilke bør man la ligge?

«Vi var veldig sinte», sier Unni.

På Drammensbiblioteket tirsdag 20. september  kl.18 kan du høre hva Unni gjorde med sinnet. Og om hvordan det er å være Sunniva og Shabana akkurat nå.

Arrangementet er gratis.