News item image

«Jeg er blitt mye sintere!»

Han dro til Lesvos for å lage kokebok. Tilfeldighetene gjorde at den kjente motefotografen Knut Bry i stedet fikk oppskriften på Europas mørkeste side. Nå kommer han til Drammen Sacred for å snakke om forholdene for flyktningene rundt Middelhavet.

«Jeg er blitt en mye sintere mann», sier Knut Bry. «Jeg er sint på politikeren og hvor inhumant Europa har blitt. Dette er det  viktigste jeg har gjort i livet.»

Og det er ganske spenstig sagt, egentlig. Vi snakker om en mote- og kunstfotograf i elitedivisjonen.  Kåret til årets fashionfotograf i USA. En som har tatt ikoniske bilder. For eksempel av Whitney Houston. Og Grace Jones.

Tidligere kokkelærling

Nå vil han helst snakke om situasjonen for de mange tusen flyktningene som lever under kritisk dårlige forhold på den greske øya Lesvos. Hit kom han ved en tilfeldighet i 2016. Skulle egentlig fotografere til en kokebok. Men en forsker som ville undersøke forholdene i flyktningeleiren Pikba, trengte sjåfør. Knut Bry meldte seg, og siden var det ingen vei tilbake. Bry jobbet som frivillig i leiren til den ble tvangsnedlagt, og senere i Moria-leiren. To måneder i slengen. Så to til. Og så sju.

« Til sammen har jeg nok vært der et par år. Minst.  Jeg har hatt ansvaret for  kjøkkenet, lagd mat til de frivillige og de som ikke kunne lage mat selv.»

Hvor god er du til å lage mat?

«Jeg begynte en gang i tiden som kokkelærling. Så det er da noe. Men ikke spør meg om oppskrifter. Jeg lager mat av de råvarene som er tilgjengelig. Og så har jeg tatt bilder hele tiden. Dokumentert forholdene.»

En ubeskrivelig styrke

Alt dette vil du få høre og se mer om når Knut Bry kommer til samtaleprogrammet «Ordet er dekket», årets nyskapning under Drammen Sacred. Hensikten er å få profilerte mennesker til å gå i dybden på viktige temaer. Sammen med Knut kommer artist og låtskriver Marthe Valle. Hun er også sterkt engasjert for flyktningene på Lesvos. Her vil du blant annet få høre Knut fortelle om 15 år gamle Mohammad. En enslig gutt fra Afghanistan. Han hadde ett mål. Å komme seg til England for å spille fotball.

«Han kom til Lesvos alene. Deretter gikk han til fots gjennom fire land, spiste fra søppelkassene for å overleve, ble beskutt og mishandla. Etter to og et halvt år har han klart å komme seg til London. Det vitner om en ubeskrivelig styrke. Dette er bare ett av mange fantastiske mennesker jeg har møtt», forteller Knut.

Og motefotograferingen din?

«Motemiljøet er interessant og kreativt. Men det er fullstendig overflatisk, og det representerer det totale overforbruket. Jeg gjør ikke ren fashion lenger, tar svært få kommersielle oppdrag. Det ville ikke vært mulig å vende tilbake til moteverdenen etter å ha vært på Lesvos», sier Knut Bry.

Ikke gå glipp av denne viktige samtalen!

Arrangementet finner sted på Drammensbiblioteket

Tid: Onsdag 22.september kl.18

Billetter (gratis) finner du her..