News item image

Synger trøst og mot i krig og krise

Kyiv kammerkor har fortsatt å synge selv om krigen raser i Ukraina. Nå kommer de til Drammen Sacred, og vi garanterer en sterk opplevelse.

 

«Hvis jeg må velge fra programmet i år, er det dette jeg vil trekke fram», sier Ivar Flaten. Han er leder for programrådet i musikkfestivalen.

Nå i pinsen lanserer Drammen Sacred årets program. Blant mange godbiter er det ingen tvil om at Kyivs offisielle kor topper lista. De 21 sangerne utgjør intet mindre enn et prestisjekor og har representert Ukraina ved en rekke anledninger rundt om i verden.

«Mens krigen raser, synger koret daglig i sin hjemby. De har vært veldig viktige i den kampen og den mobiliseringen som har foregått i de 100 dagene krigen har pågått. Jeg kan garantere at det blir en sterk opplevelse», sier Flaten.

Verdensartist åpner festivaluka

 

Men programmet for årets festivaluke har flere toppnavn å by på.

Verdensartisten Lura fra Kapp Verde- øyene utenfor Vest-Afrika åpner Drammen Sacred Music Festival 2022 og feirer 25-års jubileum som artist i år! Dette er første gang Luras stemme vugger den kappverdiske nostalgien i Drammen. Siden de første plateutgivelsene midt på 2000-tallet  har hun turnert i hele verden til enorm suksess. 17.september blir en uforglemmelig kveld på Union Scene med rytmer og følelser du knapt har hørt maken til.

Hjemme hos- konserter

Årets festival byr på sterke kontraster. Fra de store konsertene i på Union Scene og i Strømsø kirke, til de små og nære opplevelsene. Arzanne De Vitre i programrådet slår et slag for hjemmekonsertene. Dette er et unikt konsept der festivalen i samarbeid med privatpersoner inviterer til intimkonserter hjemme i stua til folk. Dette gir en helt spesiell nærhet til utøverne.

«Jeg vil gjerne trekke fram konserten med poeten Åsmund Seip og pianisten Jacob Hauge Mateo. Åsmund skriver om alt det som berører hjertene våre. Om kjærlighet, sorg, tap, men også det som åpner for nye muligheter. Hvis du ønsker å bli berørt, anbefaler jeg denne konserten hvor det bare selges et tjuetalls billetter», fremholder Arzanne.

Minnekonsert for Rim Banna

Den anerkjente jazzmusikeren og trompetisten Ole Jørn Myklebust er også med i programrådet for Drammen Sacred. Han holder fram avslutningskonserten som ett av høydepunktene.

«Det blir en konsert til minne om den fantastiske palestinske musikeren Rim Banna. Hun døde dessverre alt for tidlig, men musikken og ordene hennes lever videre. Det er artisten Marthe Valle som har ansvaret for konserten og det blir garantert veldig bra! Det er jo det som er det fine med Drammen Sacred. Festivalen løfter fram musikk og artister du ellers sjelden får anledning til å se og høre», sier Ole Jørn.

Viktigere enn noensinne

«I det stor og hele har vi på plass et spennende og variert program med både musikk, utstillinger, panelsamtaler, teater, seminarer og meditasjon, sier Ivar Flaten.

Ivar Flaten leder programrådet. Foto: Nina Holtan

«Det er 13. gang vi arrangerer festivalen. I en tid med mye uro, usikkerhet og konflikt, er Drammen Sacred viktigere enn noensinne. Vi trenger å komme sammen.» Han oppfordrer alle til å følge med i ukene som kommer etter hvert som de ulike artistene og arrangementene blir presentert i forskjellige kanaler.