News item image

«Dvie Gitara – De to gitarene»
Konsertforestilling for barn // Union scene

12:00

23.09.2023

Kjøp billetter HER

Beskrivelse

Aleco Ivanovitch (vokal, gitar) og Solfrid Molland (vokal, piano, trekkspill) 

Konsertforestillingen «Dvie Gitara – De to gitarene» hyller styrken og spiritualiteten i det romske folks musikkultur. Vi får høre historien om den over hundre år gamle russiske gitaren til Aleco og fortellinger fra hans oppvekst på foreldrenes kabaret-scene i Paris.
Aleco og Solfrid møttes på en kirketrapp i Oslo, sammen synger og spiller de tradisjonelle romske sanger på romanes, fransk, russisk og rumensk og norsk sammen med Hervatto Poulik på bass-ballalaika.

Forestillingen passer for barn fra 5-100 år 🙂

 

Det er natt, månen er full, eg treng å gløyme det som var.
Den einaste som vil snakke med meg, er min gamle syv strengs gitar.
Ein gong te, ein gong te, la meg spele ein gong te. 

Da Alecos bestemor, den kjente, romske artisten Raya, var ung, fikk hun to gamle, helt like gitarer i gave. Det sies at en kjent russisk spåmann som het Rasputin spilte på den ene nesten hundre år tidligere. Raya sang og spilte tusenvis av forestillinger på det romske teatret  i Moskva på disse gitarene. Og gitarene ble med henne på turne til mange land i Europa – og helt til India. Aleco lærte å spille gitar da han syv år. En dag fant han den ene av bestemorens gitarer knust og ødelagt. Han reparerte den, og fikk den i gave, og siden har de to, gitar og musiker, vært uadskillelige. 

Aleco Ivanovitch er sanger og gitarist. Fra han var liten spilte han konserter i Europa, India og Pakistan med sin far, mor, bror og den legendariske sigøynersangeren Raya, som er hans bestemor.
Solfrid Molland er sanger, pianist og komponist. Hun vokste opp med russisk folkemusikk, romske sanger og europeisk kunstmusikk og har utgitt flere album i samarbeid med romske musikere ved Kirkelig Kulturverksted. Sammen inviterer duoen til en medrivende konsert som hyller musikkens kraft til å føre menneske sammen på tvers av ulikt språk og ulik kultur. 

Barna lærer å synge en livlig romsk sang og de lærer å telle til fem på språket romanes i løpet av forestillingen. 

Lytt til sangen «Dvie Gitara – De to gitarene» på Spotif: https://open.spotify.com/track/59yR- MY6BqWVTkzSDckTXQi?si=9c2bb2b9204340c8

Konserten er et samarbeid mellom Union Scene for barn og Drammen Sacred music festival.

VELKOMMEN