News item image

Hele Drammens Deo
Feståpning for Drammen Sacred 2021

20:00 (dørene åpner 19:30), Strømsø kirke

18.09.2021

Kjøp billett

Beskrivelse

Deo Kiligitto satte afrikansk språk og kultur på kartet. Han bygde broer og rev ned murer. Og han satte varige spor i hundrevis av barnesinn. Nå hyller og minnes vi hele Drammens Deo Kiligitto.

Det er 20 år siden den tanzanianske musikeren, trommemagikeren og kulturarbeideren omkom i en tragisk ulykke, bare 45 år gammel.

Han var en stor kulturpersonlighet som betydde mye for Drammen, og var sentral i prosjektet «Bygg broer, ikke murer». I år, under festivaltemaet ‘Røtter’, ønsker  Drammen Sacred å hedre Kiligitto med en egen minnekonsert på åpningskvelden lørdag 18. september.

Kiligitto kom til Drammen på begynnelsen av 80-tallet. Gjennom Matendo kultursenter ble han en egen kraft i byen når det gjaldt  å skape forståelse og integrering. Ikke minst hadde han en egen evne til å skape entusiasme og engasjement blant barn som bokstavelig talt fikk slå seg løs under hans kyndige veiledning.

Det blir en festkveld med dans og musikk, som åpnes til trommespill med Sidiki Camara i spissen, og fortsetter med fantastiske danseinnslag og konsert utover kvelden, behørig knyttet sammen av vår konferansier for kvelden, Bjørn-Olav Nordahl.

Trio_you3

Trio_you3, bestående av Ibou Cissokho på kora, Solo Diarra på balafon, sang m.m. og Bafana Nhlapo på industriell perkusjon, er et av hovedinnslagene denne kvelden.

Ibou Cissokho vokst opp i en velkjent Griot-familie og lærte og spille kora av sin far og læremester Solo Cissokho.Tradisjon å synge og spille kora har gått arv fra far til sønn, fra generasjon til generasjon i over 700 år.

Solo Diarra fra Burkina Faso kommer også fra en stor Griot-slekt av tradisjonelle musikere og historiefortellere. Solo komponerer og arrangerer sin egen musikk. Han spiller djembe, kora, n´goni, balafon, gitar og synger. Han fører han videre griotslektens gamle tradisjoner samtidig som han blander inn nye musikalsk uttrykk.

Bafana er født i Soweto, Sør-Afrika. Hans far var medlem av det kjente bandet King Star Brothers, og Bafana engasjerte seg tidlig i den pulserende poesi-scenen i Johannesburg. Han imponerer med sin uvanlige sammensetning industriell perkusjon, satt sammen av ulike husholdningsredskap som han har samlet på i en årrekke.

Tabanka Dance

Videre har festivalen sikret seg opptreden av Tabanka Dance. Danse-ensemblet ble etablert i 2007, og er Norges eneste profesjonelle dansekompani innen afrikansk og karibisk dans, ledet av koreograf, danser og kunstnerisk leder Thomas Talawa Prestø, som forøvrig mottok Viken Fylkes Kulturpris 2020 for sitt fremragende kulturarbeid.

Koreograf Talawa Prestø har investert flere år i sitt unge liv for at afro-karibisk danse- og musikkultur skal få den posisjonen den fortjener i Skandinavia, og på veien slått både ett og to slag i rasismedebatten. Han har utviklet en egen  danseteknikk, som systematiserer de ulike afro-karibiske bevege

lsene og elementene på en komplett og unik måte. Teknikken fikk navnet Talawa, som betyr ‘sterk, motstandsdyktig og rotfestet’. Navnet har således blitt hans mellomnavn.

Denne kvelden får vi oppleve et utdrag fra deres nyeste forestilling, «Jazz Aint Nothing but Soul», med noen av Tabankas fremste dansere, som tar oss tilbake til de afrikanske og karibiske røttene, og lar oss få innblikk i hva jazzdansen egentlig var før den amerikanske kulturen pl

ukket den opp. Utgangspunktet er jazz, som i sin tid ble kalt djevelens musikk og dans, og ikke minst for «Black noise» – eller svart støy. I forestillingen Jazz Ain´t Nothing but Soul tar Tabanka – helt uten forbehold – seg godt til rette i jazzens afrikanske røtter, og koser seg i sine forfedres nærvær, i stemningen til sine «ancestral voices».

 

Velkommen til festkveld i Deo Kiligittos ånd!

Billetter kr. 300 / forhåndssalg kr. 230 / under 25 år kr. 150