News item image

Et av de eldste språkene i verden

Kobal Visvalingam er 50 år. Født og oppvokst i et liten landsby som heter Kalayadi i byen Pandatharippu på Jaffnahalvøya Sri Lanka. Jobber som senior systemutvikler

(Foto: Jan Erik Bamrud – jan.erik@bamrud.no)

Kobals tekst:
Tamil Et av de eldste språkene i verden. Har en litterær tradisjon på mer enn 2500 år. Til tross for tusenvis av år med små endringer i lyd og formulering, og tradisjonen med å nøye bevare eldre strukturer, er selv de eldste litterære tekstene fortsatt forståelig for tamiler i dag. Tamilsk er et hengivenhetsspråk, et kjærlighetsspråk som stolt verner om menneskelig medfølelse «Thirukural» er en diktsamling med kun to setninger(totalt 1330 dikt) forteller oss om hvordan vi skal leve et harmonisert og godt liv. «Thirukural» er ikke et religiøs verk. « Alle steder er lik vår by, alle mennesker er våre venner»( Kaniyan Pungundranar) Dette er et kjent ordtak på tamilsk som stammer fra en gammel samling ordspråk. Eksistensen av språket tamilsk er eksistensen av tamiler!

Original tekst (tamil)

தமிழ் உலகின் தொன்மையான மொழிகளில் ஒன்று. இரண்டாயிரத்து ஐந்நூறு ஆண்டுகளுக்கும் மேல் பழமை வாய்ந்த இலக்கிய மரபைக் கொண்டுள்ளது. ஆண்டுகள் பல ஆயிரம் ஆயினும் ஒலி மற்றும் சொல்லமைப்புகளில் சிறிய மாற்றங்களே ஏற்பட்டுள்ளதாலும், மேலும் கவனமாகப் பழைய அமைப்புக்களைக் காக்கும் மரபினாலும், பழங்கால இலக்கிய நடை கூட இன்றளவும் மக்களால் புரிந்து கொள்ளும் நிலையில் உள்ளது. தமிழ் மொழி பக்தி மொழி, மனித இரக்க உணர்வைப் பெருமிதமாகப் போற்றும் அன்புமொழி. வாழ்க்கையில் எப்படி வாழவேண்டும் வாழக்கூடாது என்று கூறும் நூல் திருக்குறள். “யாதும் ஊரே யாவரும் கேளிர்” என்ற உலக பொது நியதியை ஆதிகாலம் தொட்டு முன்னிறுத்தி வளர்க்கும் சிறப்புக்கொண்டது. தமிழ் எம் உயிர்பின் இருப்பு!

Bli mer kjent med Kobal i podkasten Ypsilonsamtaler.

Røtter er tema for Drammen Sacred Music Festival 2021. Se alle bidragene til røtterprosjektet her.