News item image

Trefninger på tvers

Den ene kommer kanskje med ullgenseren på vranga. Og garantert i elektrisk bil. Den andre har sjåfør og dress. Mon tro hva stortingspresident Masud Gharahkhani og artist Moddi har å fortelle hverandre? Og hva skjer når multiinstrumentalist Stian Carstensen og Rohini Sahajpal  på sitar setter hverandre stevne på Kulturhuset i Drammen?

«Ordet er dekket» er samtaleprogrammet som går hvor dag mandag til torsdag under festivaluka. Alltid samme tid og sted: Drammensbiblioteket kl.17. Her gir vi plass til den gode samtalen. Til resonnementene og at folk får snakke i hele setninger.

Mandag åpner vi for de første langpratene. Først ut er Masud Gharahkhani og artisten Moddi. Som kanskje representerer to ytterpunkter, men likevel har flere berøringspunkter. Det handler ikke minst om et stort engasjement og vilje til å gå inn i vesentlige utfordringer. Som miljø og klima. Asylpolitikk. Habilitet og troverdighet.

Virtuosenes møte

Rett etter samtalen på biblioteket, er det bare å krysse gata over til Kulturhuset på Grønland. Stian Carstensen og Rohini Sahajpal byr opp, og det kommer til å bli et forrykende møte mellom to virtuoser.

Stian Carstensen er kjent for sin mangfoldighet og trakterer både trekkspill, banjo, gitar og pedalsteel på svært høyt nivå. Han har reist rundt omkring i verden for å gjøre seg bedre kjent med ulike stilarter som balkanmusikk og bluegrass,og er spesielt kjent for sin fordypning i bulgarsk folkemusikk.

Oppvåkning

Rohini Sahajpal er en av landets fremste utøvere på indisk sitar. Under oppveksten på Fjell i Drammen fikk hun lære indisk klassisk musikk av sin far Shri Lal.  Rohini fikk en ny musikalsk oppvåkning etter et seminar med sin nåværende musikalske mentor, Hariprasad Chaurasia. Flere måneder i året spiller hun med ham og kombinerer nå legeyrket med musikken.

At de to har med seg Jarle Vespestad på perkusjon og Jai Shankar på tabla, gjør ikke den musikalske trefningen mindre interessant.

Og hvis du vil toppe det hele, er det bare å ta turen til Frogner kirke i Lier kl.20 der Moddi avslutter denne mandagen med solokonsert. En mandag som slett ikke er blå. Men heller grønn. Som håpet, festivalens motto i 2023.