News item image

Ut i vår hage

En magiker på tangenter og en på vokal. Når de att på til har med seg en trollmann på trommer, blir det et lite eventyr i Håpets hage. Med en mørk klangbunn.

For det er både lys og mørke som blir malt frem på det musikalske lerretet når vokalist Marjan Vahdat, jazzpianist Tord Gustavsen og veterantrommis Rune Arnesen møtes i Strømsø kirke i kveld. Konserten heter «Garden of hope».

Musikken gjør jobben

Og nettopp håp er noe som må og skal løftes frem for et hardt prøvet folk i Iran. Noe som ikke minst ble understreket av vår egen stortingspresident Masud Gharahkhani da han besøkte festivalen denne uka. Stortingspresidenten som selv er flyktning fra Iran, har lenge engasjert seg for frihetsbevegelsen i sitt fødeland – med sterke og tydelige ord. I kveld lar vi musikken gjøre jobben, på sin forunderlige måte.

I denne fabulerende konserten får vi møte persisk poesi av gammel og ny dato – med melodier av Marjan Vahdat og søsteren Mahsa og arrangementer av Tord Gustavsen.
Konserten speiler Iran i fortid, nåtid og fremtid, med kamp, håp, trøst og lindring som viktige kommentarer fra og til et folk hardt rammet av diktatur og totalitære ideer.

Gamle fortellinger

Marjan selv lever i eksil i USA, og det er liten tvil om at hun gjennom flere av sangene evner å uttrykke sin dype lengsel etter fedrelandet, som byr på så mange kulturskatter av poesi, musikk, bilder og tekstiler, foruten unike kulturlandskap og fortellinger fra en dyp og frodig kultur- tradisjon. Og selvsagt savner hun også mennesker som bor der – folk hun har vokst opp med, men som hun nå er avskåret fra å møte. Musikken blir broen som alle fall delvis tetter gapet mellom henne og folket der hjemme.

Det lille ekstra

Tord Gustavsen er i dag etablert som en av landets – og Europas – fremste jazzpianister, komponister og arrangører. Og han er særdeles etterspurt. Så det å høre ham i Strømsø kirke under årets festival er en unik mulighet. Han han har gjort seg gjeldende med en særegen from for lyrisk og meditativ moderne jazz inspirert, ofte med innslag av sakral musikk, gospel- og folkemusikk. Han er kjent for sitt samarbeid med en en rekke kvinnelige jazzvokalister, samt egne grupper, særlig Tord Gustavsen Trio. Med seg har de to også veterantrommis Rune Arnesen som har en egen evne til å tilføre det lille ekstra, det som løfter og poengterer dybden i de musikalske historiene som fortelles.

Håp når du ligger nede

Vi minner også om at i dag har du mulighet til å høre tredje runde med samtaleprogrammet «Ordet er dekket» hvor du blant andre får møte Petter Nyquist, bedre kjent som Petter Uteligger. Han er kjent for sine dokumentarserier på TV. Her oppsøker og lever han sammen med folk som ellers ingen andre vil ha noe særlig med å gjøre. Og han får fram nære og varme historier som ellers aldri ville blitt fortalt. Historier om HÅP.

Dikt for første gang

Rett etter  «Ordet er dekket» er du velkommen til nabolokalet til Drammensbiblioteket, nemlig Siloen. Her blir det Sacred Poetry, en kveld med diktlesning av Arzanne De Vitre og Tal Zimra Coleman, vevd sammen med vakre toner fra Tal og Tor Paulsen. Poesien, valgt ut av Arzanne, dekker blant annet sufi, bhakti, og zen dikttradisjoner, spekket med norsk samtidspoesi. Det er en spesiell ære å presentere diktene til Tals far, Piers Coleman, for første gang.

Ordet er dekket – Drammensbiblioteket kl.17

Sacred Poetry – Siloen kl.18.15

Garden of Hope – Strømsø kirke kl.20

Hele uka

Lørdag 7. september

Lørdag 14. september

Søndag 15. september

Mandag 16. september

Tirsdag 17. september

Fredag 20. september

Lørdag 21. september

Søndag 22. september

Kjøp billett